K.A.M.I
Image by Cool Text: Free Graphics Generator - kamiHPM
AirKu ,Air Malaysia.: Fakta menarik mengenai AIR
wordpress web hosting

Monday, 16 May 2011

Fakta menarik mengenai AIR


KOMPONEN AIR

Air adalah substansi kimia dengan rumus kimia H 2 O . Its mengandungi satu molekul oksigen dan dua hidrogen atom dihubungkan dengan kovalen bon. Air adalah cairan pada keadaan sekitar , tapi sering co-ada di Bumi dengan yang solid state, ais , dan gas negara ( wap air atau stim ). Air juga ada dalam kristal cair negara berhampiran hidrofilik permukaan.

FAKTA UMUM

Air meliputi 70,9% dari bumi permukaan ', dan sangat penting bagi semua bentuk yang diketahui hidup . Pada Bumi, itu kebanyakan ditemui di lautan dan badan air besar, dengan 1,6% air bawah tanah di akuifer dan 0,001% di udara sebagai wap , awan (terbentuk dari air padat dan cair zarah di udara), dan curah hujan .Lautan memegang 97% daripada air permukaan, glasier dan kutub ais topi 2,4%, dan permukaan tanah yang lain air seperti sungai , tasik dan kolam 0,6%. Sebuah jumlah yang sangat sedikit air bumi terkandung dalam tubuh biologi dan produk perkilangan.
Air di Bumi bergerak terus-menerus melalui kitaran dari evaporasi atau transpirasi ( evapotranspirasi ), curah hujan , dan limpasan , biasanya mencapai laut . Atas tanah, evaporasi dan transpirasi menyumbang pada curah hujan atas tanah.
Kebersihan air minum adalah penting untuk manusia dan lifeforms lain. Akses kepada air minum yang selamat telah meningkat terus dan substansial selama berdekad-dekad terakhir di hampir setiap bahagian dunia.Ada hubungan yang jelas antara akses terhadap air yang selamat dan KDNK per kapita. Namun, beberapa pemerhati telah menganggarkan bahawa pada tahun 2025 lebih dari setengah penduduk dunia akan menghadapi kerentanan berasaskan air.Sebuah laporan baru-baru ini (November 2009) menunjukkan bahawa pada tahun 2030, di beberapa daerah berkembang di dunia, keperluan air akan melebihi bekalan 50 %.Air memainkan peranan penting dalam ekonomi dunia , kerana berfungsi sebagai pelarut untuk pelbagai zat kimia dan memudahkan pendingin industri dan pengangkutan. Sekitar 70% dari air tawar dikonsumsi oleh pertanian .

Video dibawah akan menerangkan mengenai sifat-sifat air..SAKSIKANLAH!


No comments:

Post a Comment